Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Nega i vaspitanje mačke / Šta kad mače dođe u kuću?
Thursday, 22 March 2012 20:19

Šta kad mače dođe u kuću?

  • Print
Šta kad mače dođe u kuću? Šta kad mače dođe u kuću? Šta kad mače dođe u kuću?

Za miran dolazak u novi dom

Mače, dugo očekivano u svom novom domu, je upravo napustilo svet u kome je živelo sa svojom majkom u društvu braće i sestara. Njegov dolazak u nepoznatu okolinu je veliki korak koji će usloviti uspeh njegove integracije. Ova integracija se mora obavljati postepeno i veoma nežno. Nova teritorija, nov život… Evo nekoliko saveta kako da dočekate malo mače u mirnoj atmosferi koja mu je potrebna.

Veliki dan
Trenutak kada mače dođe u novi dom treba da bude najtiši što je moguće. Zaista, preglasni odbor za doček će izazvati veliki strah kod mlade mačke. Kako bi ga smestili čim dođe, najbolje da odaberete manji prostor, koji se lako kontroše, poput spavaće sobe čija će vrata biti zatvorena. Na taj način, mače će imati mogućnost da se postepeno upoznaje sa drugim članovima porodice, zvucima i mirisima. Nakon toga, mače će prema svojoj želji ići u istraživanje prostora koji mu se učini zanimljivim, i navići se na dolazak i odlazak ostalih ukućana.

Voda i hrana u posebnim posudama treba da mu budu dostupni u sobi u kojoj je dočekano prvi put. Koje god mesto da se izabere, toalet mora biti što je moguće dalje od mesta za ishranu.

...i naredni dani
Prve dane mačeta u njenovom novom okruženju ne smeju da prate bilo kakve drastične promene. Bez obzira da li su u pitanju hrana ili posip, najbolje je određeno vreme nastaviti sa onim što je upotrebljavano u njegovom prethodnom domu gde je bilo sa majkom. Sve druge novosti treba da se uvode postepeno.

Što se tiče osnovnih stvari koje treba kupiti, transporter ili posebna torba su veoma korisni radi poseta veterinaru. Od najveće važnosti je osigurati bezbedne uslove uvek kada se životinja transportuje na drugu lokaciju.  

Grebalica će mu omogućiti da zadovolji njegovu neukrotivu potrebu za oštrenjem noktiju. Nekoliko jednostavnih igračaka i loptica je sve što je potrebno, ali oni neće zadovoljiti njegovu neprestanu potrebu za istraživanjem i igrom. Treba da očekujete iznenađenja i da odvojite vreme za igru kada god ste u prilici, redovno i svakoga dana.

Upoznavanje mačeta sa drugim životinjama u kući

Mače se mora upoznati sa postojećim kućnim ljubimcima u kući, ukoliko ih ima. Važno je što pre ih međusobno upoznati kako bi se mačetu omogućilo da se pravilno integriše. Naravno, nepotrebno je pokušavati da ga naviknemo na glodare ili ptice, jer je njihov suživot jako teško postići. Sa drugim životinjama, upoznavanje treba obavljati postepeno i pod nadzorom. Nepravilna integracija koja će razviti osećanja frustracije i/ili ljubomore može dovesti do privremenog izbegavanja od strane najstarije životinje u kući. Pas koji je pravilno socijalizovan će laok prihvatiti malo mače. Neki stariji psi mogu biti manje tolerantni ali će grebanje od strane mačeta umanjiti njihovu agresivnost pa će se integracija dogoditi brzo I bez problema. Sa drugom mačkom, ovaj zadatak može biti daleko teži. Odrasla mačka se neće obradovati dolaskom mačeta na njenu teritoriju. Ona će pokazivati svoje nezadovoljstvo pretećim ponašanjem, jer ne prihvata da se njene navike menjaju. Potpuno prihvatanje može potrajati I više meseci.

Bezbednost
Potencijalne opasnosti za mače su brojne. Iako ono puno spava, najbolje da ga držite na oku, makar to značilo da ga, kada niste kod kuće, zatvarate u sobu u kojoj ste ga prvobitno dočekali. Najbanalniji stvari kao što su pad u vodu u kojoj se može udaviti ili otvaranje prozora koji može da dosegne zahtevaju maksimalnu opreznost.

Kakva su Vaša iskustva? Imate li neki savet?

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121