Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Nega i vaspitanje mačke / Vaspitanje i socijalizacija mačeta
Wednesday, 15 February 2012 09:16

Vaspitanje i socijalizacija mačeta

  • Print
Carbon Consultancy Carbon Consultancy http://www.flickr.com/photos/wilddogdesign/5139497676/in/set-72157625323133348/

Dobro vaspitano mače

 

Kada mače stigne u svoju novu životnu sredinu, sa oko tri meseca starosti, većina navika  je stečeno zahvaljujući nadmoćnoj ulozi njegove majke, njegove braće I odgajivača. Ipak, važno je osigurati da se mače prilagodi svojoj novoj okolini jer njegovo vaspitanje treba da bude završeno do devetog meseca života. Razvoj ponašanja mačeta ima velike posledice na buduću stabilnost karaktera odrasle jedinke.

Ćišćenje krzna, obavljanje fizioloških potreba I ishrana (to the exclusion of sucking) su delom urođeno ponašanje. Ono što preostaje da bude stečeno ih nauči majka.

Prema tome, od treće nedelje života male može obavljati svoje poslove u posudi sa posipom. Mače je obično naučeno na toalet do šeste nedelje života. U proseku, već u četvrtoj nedelji života ono je u stanju da se hrani istom hranom koju jede njegova majka, oponašajući njene postupke I tako stičući njene navike u ishrani. Takođe, u svojoj prvoj porodici se mače upoznaje sa svojom vrstom I uči neophodnu samokontrolu, pogotovo svoje gruženje I grebanje. Vaspitanje se ne završava tu!

Socijalizacija, ključan period
Socijalizacija uslovljava u velikoj meri njegovo ponašanje kao odrasle jedinke jer u tom periodu mače uči da prihvata kao normalne događaje I situacije sa kojima se suočava.

Socijalizacija sa drugim ljudima I životinjskim vrstama se obično događa između druge I sedme nedelje života. Tokom ovog perioda za mače je neophodno da se razvija u sredini koja će mu omogućiti da integriše sve buduće nadražaje na koje će nailaziti: dečju igru I vrisku, televiziju, muziku, lajanje, iterakciju sa nekoliko osoba koje će ga uzimati I igrati se sa njim, blizinu I interakciju sa drugim životinjama, različite premete igračke kao što su lopte, kutije u kojima će se sakrivati itd. Ovi obogaćujući nadražaji će pomagati pravilan razvitak mačeta.

Kada budući vlasnik preuzme stvar
Potpuno zaneto istraživanjem nove okoline, malo mače brzo zaboravlja braću i sestre. Ako se dočeka na pravilan način, ono će veoma izvesno pokazati da je I dobro vaspitano. Bez obzira, novi vlasnik mora provesti vreme sa svojom novom životinjom, igraći se sa njom I posmatrajući njeno ponašanje tokom prvih nedelja nakon njenog dolaska.

Među ponašanjem koje je najteže prihvatiti je ono koje se sastoji od oštrenja kandži, a koje se odnosi na potrebu koja je apsolutno normalna za mačku. Zbog toga je obavezno postavljanje vertikalne grebalice pored njegovog omiljenog mesta ili montaža mačjeg drveta.

Sa druge strane, griženje, agresivnost, nehigijena morjua bez odlaganja dovesti do istraživanja uzroka takvih pojava uz pomoć veterinara. Kada se uzroci otkriju, u tom uzrastu ih je obično lako ukloniti.

Bolje da vaspitate nego da kažnjavate
Kažnjavanje životinje za bilo koji problem, npr, za olakšavanje na nedozvoljenom mestu ili drugo nepoželjno ponašanje, ne omogućava životinji da shvati. Na suprot, to samo stvara strah koji može dovesti do ponavljanja neželjenog ponašanja zbog nedostatka razumevanja I time rizikovanja da bude kažnjena od strane svog vlasnika ili od podsticanja da bude razdražljiva. Strah koji se ponavlja će se pretvoriti u stres koji ima štetne posledice na njeno zdravlje. Prioritet treba da bude da vaspitanje bude zasnovanjo na dobrom poznavanju potreba životinje I na nagrađivanju njenog napredovanja u učenju.

More in this category: Šta kad mače dođe u kuću? »

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121