Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Thursday, 16 January 2014 10:21

Persijska mačka

  • Print

Glamurozna persijska mačka spada u jednu od najstarijih rasa.

Početkom 20. veka postala je jedna od najpopularnijih čistokrvnih mačaka i najzastupljenijih rasa na izložbama.

Persijska mačka se smatra najmirnijom rasom, tolerantnom prema drugim životinjama.

Persijaneri imaju dobroćudnu i nežnu prirodu i lako se uklapaju u novi dom kada se osete spokojno. Vole mirnu atmosferu i nežnost. Sa čovekom komuniciraju svojim velikim izražajnim očima i očekuju razumevanje svih njihovih želja. U suprotnom će svog vlasnika pogledati sa nevericom ako ih pogrešno razume. Vrlo su privrženi, blage su ćudi i često deluju nezainteresovano, ali to je zbog toga što pažljivo proučavaju svoju okolinu, pa se tek onda prepuste maženju i druženju. Tako mirne i tihe, privržene i mazne, čine gotovo idealnog mezimca za stan, kuću i relativno ograničen prostor. Budući da su uzgojem kroz generacije stekle određene fiziološke osobine, gotovo da i nisu u stanju preživeti u prirodi. Tako da im život u zatvorenom prostoru nije težak.

Vole da se igraju igračkama, da se začikavaju, ali su i podjednako srećni kada leže na svom omiljenom mestu.

Persijske mačke - Marmis cattery

Postoji legenda koja se vezuje za ove mace, pa ih je po predanjima iz Male Azije čarobnjak stvorio od "malenog plamena vatre, bljeska dve udaljene zvezde i uskovitlanog pramena sivog dima"

Persijanci su srednje ili velike mačke sa dobro razvijenim mišićavim telima. Telo persijske mačke mora biti veoma snažno i masivno, zaobljenih linija, snažnih mišića na čvrstom kosturu. Persijske mačke su kratke i zdepaste. Noge su kratke i jake, šape široke i krupne. Leđa ravna, vrat kratak i snažan. Njihove glave su okrugle i široke sa otvorenim, slatkim izrazom, okruglog i zaobljenog čela, naglašene brade, bez oštrih crta lica. Obrazi treba da budu puni i istaknuti. Oči su velike i široko postavljene, a boja zavisi od boje dlake. Mogu da imaju i različitu boju očiju (jedno plave, a drugo bakarne boje), kako bele, tako i bikolori (dvobojne). Kod belih je to nešto učestalije, a kod bikolora veoma retko.

Persijska mačka - Marmis cattery

Uši su male, oblog vrha i široko postavljene. Nos treba da bude kratak, širok i pun. Čelo, nos i brada treba da stoje u pravoj liniji. Dlaka je duga sa gustom podlakom, fine svilenkaste strukture i oko vrata ima bogati okovratnik.

Srećemo ih u svim bojama, kombinacijama uzorka i kombinacijama sa belim. Na primer: crna, bela, plava, crvena (riđa), krem, ... sve moguće vrste kornjačevina, dimnaste, srebrne i zlatne. Od uzoraka imamo mramorasti, tigrasti i tačkasti. Od kombinacija sa belim imamo bikolore (u nekim asocijacijama kombinacije sa belim se dele na van, harlekin i bikolor, koje se razlikuju po procentu belina na telu mačke). Takođe postoje mačke sa "maskama", takozvane "pointed" mačke. Njima je maska tj. uši, šape i rep tamnije boje od tela.

crna persijska mačka  persijska mačka kornjačevina calio
crna (levo) i kornjačevina calio (desno)

Persijska tabby mačka  Persijska mačka - smoke
tabby (levo) i dimnasta - smoke (desno)

Persijska mačka bikolor sa belinama  Persijska mačka činčila  Persijska mačka - himalajska / color point
bikolor sa belinama (levo), činčila i himalajska/color point (desno)

Idealan persijaner ima okruglu glavu, kao loptu, i kvadratno telo, uravnoteženo kratkim i debelim repom.
Zbog njenog bujnog krzna, persijskoj mački treba posvetiti dosta pažnje i nege. Potrebno je redovno četkanje i kupanje kako ne bi došlo do stvaranja čvorova na krznu. Dobro socijalizovano mače, naviknuto na kupanje, feniranje i četkanje, uživaće u svakom trenutku doterivanja svoje dlake.

Persijska mačka

Oči persijske mačke često suze i njih treba redovno čistiti i održavati higijenu kako na krznu lica ne bi ostali ružni tragovi.

Uzgoj persijske mačke sa izložbenim kvalitetom nije lak zadatak jer se od odgajivača zahteva popriličan trud i znanje.

Persijska mačka na izložbi

Persijska, egzotična kratkodlaka, činčila i himalajska mačka su identične u pogledu standarda tela, a razlikuju se u dužini i boji dlake, kao i u boji očiju. Na primer, persijska mačka je dugodlaka i nema point gen za razliku od himalajske kod koje je prisutan.

Persijske mačke su sklone genetskoj bolesti bubrega, tzv. Policistis Bubrega (PKD), zato je potrebno iz uzgoja isključiti sve mace koje nisu PKD DNA negativne, kako se bolest ne bi prenosila sa roditelja na potomke.

Suva hrana koju persijske mačke koriste mora da bude pH control, Premium hrana.

Copyright: Slavica i Milan Makrin - Marmis Cattery - www.marmis-cat.com

Ukoliko imate nekih pitanja u vezi sa persijskim mačakama postavite ih u komentarima i dobićete odgovor od iskusnih i savesnih odgajivača!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121