Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Da li mačkama davati hranu za pse, i obrnuto?
Thursday, 25 February 2016 20:31

Da li mačkama davati hranu za pse, i obrnuto?

 • Print

Ukratko, odgovor je ne, ali korisno je znati zašto. Čitajte dalje.

Ovo pitanje nimalo ne zbunjuje većinu ljubitelja i vlasnika mačaka. Ipak, činjenica je i da veliki broj vlasnika kućnih ljubimaca veruje da je podela na mačju i pseću hranu zapravo samo marketing!

Zbog dobrobiti mačaka i pasa važno je razjasniti detalje u kojima se te hrane razlikuju. I kako se ne bi dešavalo da grešite dozvoljavajući svojoj mački da jede pseću hranu jer joj se dopada...ili obrnuto.

Mačka zeva
Čak i ako je apetit vaše mače prema hrani za pse veeeliki, ne popuštajte. :)

Iako su ređe mačke koje obožavaju industrijsku hranu za pse, njihov broj nije sasvim zanemarljiv. Važno je da znati da davanje pseće hrane mačkama nije preporučljivo. To ni u kom slučaju ne treba da bude uobičajena praksa i NIKAKO ne sme biti jedina hrana koju mačke dobijaju. Evo i zašto:

#1 Vitamin A se mora nalaziti u hrani za mačke, dok je psima umesto toga dovoljan beta karoten (pseći organizam ga može pretvarati u vitamin A). Iako neke hrane za pse sadrže vitamin A, većina njih ga nema u količinama koje su mačkama potrebne za održavanje zdravlja.

#2 Taurin je aminokiselina koja je neophodna svim mačkama. Psi mogu stvarati sopstveni taurin. Mnoge hrane za pse ne sadrže taurin, što kod mačaka (hranjenih takvom hranom) može dovesti do pogubne srčane bolesti - hipertrofične kardiomiopatije. Iste posledice se mogu očekivati ako mačka jede isključivo ribu, jer riblje meso ne sadrži ovu aminokiselinu. To je razlog što ste možda čuli da je riba "loša" za mačke, iako to nije tačno. Odnosno, nije štetna osim ako je jedini sastojak mačje ishrane. Većina kvalitetnih industrijskih vrsta hrane za mačke pored ribe sadrže i druge potrebne hranljive sastojke.
 
#3 Arahidonična kiselina je masna kiselina koju psi mogu sami da stvaraju, dok je mačkama potrebna u hrani.

#4 Sadržaj proteina je još jedan važan razlog da mačkama ne dajete hranu za pse. Iako neke hrane za pse sadrže visok procenat proteina, većina ne dostiže količinu proteina koja je našim mačkama mesožderima neophodna. Produžena ishrana mačke hranom sa nedovoljno proteina je možda neće ubiti, ali mi znamo da to nije njihova prirodna hrana i prema tome ne može biti dobro.

Mačja jede mačju hranu Royal Canin


***

Međutim, ono što je češća pojava, je da pas bude izbirljiv po pitanju hrane za pse, ali da sa zadovoljstvom jede mačju hranu. Pseći apetit kada je u pitanju mačja hrana zbunjuje mnoge vlasnike koji pogrešno zaključuju da je u redu da svoje ćudljive pse hrane isključivo hranom za mačke. Što je pogrešno!

Iako pas može živeti samo na hrani za mačke (za razliku od mačke koja bi jela samo hranu za pse), to nikako nije preporučljivo. Energetski sadržaj, visok procenat proteina i velike količine masti ne odgovaraju gastrointestinalnim organima pasa, a negativno utiču i na njihovu telesnu kondiciju.
 
Najvažnije od svega, psi koji jedu mačju hranu su obično debeli i pate od više gastrointestinalnih oboljenja od pasa koji jedu hranu za pse. Dijareja, povraćanje pa i pankreatitis (koji može biti opasan po život) su moguće posledice kratkotrajnog ili dugotrajnog davanja mačje hrane psima. Hrana za mačiće, koja sadrži još veći procenat proteina i masti, još je neprimerenija za pse.

Ipak, ako se pitate da li će povremeni zalogaj mačje hrane biti štetan za vašeg psa? I da li će poneki pseći keksić smetati vašoj mački? Verovatno ne.

Ipak, takva praksa nije pri vrhu moje liste korisnih stvari za zdravlje kućnih ljubimaca.

Autorka teksta DVM, MBA Patty Khuly, specijalista za ishranu pasa i mačaka

Izvor teksta:
PETMD.com

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121