Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 05 May 2015 16:53

Važno: supstanca flurbiprofen otrovna za mačke

  • Print

Flurbiprofen se nalazi u nekim kremama protiv bolova.

Držanje lekova podalje od dece i kućnih ljubimaca samo po sebi nije ništa novo, međutim, verovatno nikada ne biste pomislili da je obična krema protiv bolova smrtonosna za mačke.

Centar za veterinarsku medicinu američke državne administracije koja se bavi regulativom hrane i lekova (FDA - Food and Drug Administration), uputio je sredinom aprila 2015. upozorenje veterinarima, vlasnicima mačaka, zdravstvenim radnicima i farmaceutima da su kreme protiv bolova koje sadrže supstancu flurbiprofen otrovale 5 mačaka u tri domaćinstva, i da su tri mačke uginule od posledica tog trovanja.

Mačke su imale oštećenja bubrega i creva uzrokovano trovanjem ne-steroidnom anti-upalnom supstancom (NSAID), grupom lekova u koju sem flurbiprofena spada i poznatiji oralni preparat protiv bolova - ibuprofen.

Dva neobična aspekta ovog upozorenja se moraju naglasiti: pre svega, kreme su bile prepisane vlasicima, a ne mačkama. Vlasnici su koristili preparat na koži vrata i ekstremiteta, ali nije navedeno kako su mačke došle u dodir sa, za njih smrotonosnom, kremom.

Druga stvar je da pomenute kreme i losioni takođe sadrže i supstancu za opuštanje mišića ciklibenzaprin (Flexeril) kao i druge brojne aktivne sastojke, uključujući baklofen, gabapentin, lidokain ili prilokain. Baklofen i gabapentin se koriste za tretiranje neuropatskih bolova dok su lidokain i prilokain lokalni anestetici. Iako su i ove druge supstance možda takođe toksične za kućne ljubimce, u zavisnosti od količine, upozorenje FDA naglašava opasnost baš supstance flurbiprofen.

Držite kreme za ublažavanje bolova što dalje od mačke
Držite kreme za ublažavanje bolova što dalje od svojih mačaka!

Ono što ne stoji u upozorenju je da u prodaji zapravo ne postoji fabrički napravljen farmaceutski topikalni proizvod sa ovakvom kombinacijom aktivnih supstanci. Iako ih prepisuju doktori, ove kreme se pripremaju u samim apotekama. Ovi preparati, prilagođeni za pojedinačne pacijente se obično preporučuju za bolove u vratu i leđima, za upale tetiva  i mialgiju (bol u mišićima). Nanošenje direktno na kožu omogućava da veće koncentracije aktivnih susptanci dopru do željenog mesta, a da se pritom minimalizuje toksični efekat na ostatak tela kada bi se preparat uzimao oralno.

Vlasnici kućnih ljubimaca se upozoravaju da ovakve i slične preparate drže što dalje od svojih životinja. Bilo da je u pitanju krema, losion, tečnost, držite krpice i vatu kojom ste ih nanosili (kao i odeću koja je upila deo kreme) što dalje od mačaka i pazite da deo kreme ne padne slučajno na pod. Ukoliko vaša mačka pokazuje nedostatak apetita, apatiju, povraćanje, poremećenu stolicu i sumnjate da je moglo doći do trovanja kremom protiv bolova, operite dlaku životinje od eventualnih ostataka kreme i hitno tražite veterinarsku pomoć. Veterinaru obavezno naglasite potencijalnu trovanje flurbiprofenom!

Kada su u pitanju veterinari, ukoliko sumnjaju na trovanje lekovima iz NSAID grupe, njima se sugeriše da vlasnike obavezno pitaju da li se u domaćinstvu koriste preparati koji sadrže flurbiprofen.

Apotekari koji pripremaju ovakve kreme treba da dodaju u opis svojih preparata i opasnost koju flurbiprofen i drugi NSAID preparati predstavljaju za mačke.

Kada su u pitanju vlasnici pasa, upozorenje FDA navodi "Imati na umu da iako FDA do sada nije dobila prijave trovanja pasa ili drugih životinja povezanih sa korišćenjem topikalnih preparata koji sadrže flurbiprofen, ukoliko ih unesu u organizam i druge životinje mogu biti podložne toksičnosti NSAID grupe preparata".

Šta ovo konkretno znači za vlasnike mačaka u Srbiji i okolnim zemljama koje imaju slično tržište lekova i farmaceutskih preparata?

Držite kreme za ublažavanje bolova što dalje od mačkeU prodaji postoji Galenikin lek protiv bolova Flugalin zasnovan na flurbiprofenu. Kada su u pitanju kreme protiv bolova sa ovom supstancom, i sami ste pročitali da njih prave same apoteke, te dobro obratite pažnju i pitajte apotekara za sastav ukoliko nije jasno naveden.

I naravno - obavestite sve svoje prijatelje o ovome.

 

Izvor:
FDA.gov

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121