Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 18 November 2014 12:57

Ulični muzikant Džejms i njegov žuti mačor Bob

  • Print

Životna drama sa srećnim krajem :)

Urbana sredina u modernom društvu je neretko mesto odvijanja sumornih životnih priča o usamljenosti, otuđenosti, očaju, ali i poprište neverovatnih preokreta koje i dramski pisci teško mogu zamisliti. Iako savremeno društvo i napredak civilizacije neprestano podižu kvalitet života većine stanovnika, nisu svi članovi društva sposobni da se snađu u sve bržem tempu života informatičke i tehnološke ere. 

Životne priče Džejmsa Bouvena (James Bowen) i tigrastog žutog mačora ukrštaju se 2008. godine. U tom trenutku Džejms je bio skitnica i ovisnik od narkotika, prljavi ulični muzikant koji je skoro odustao od želje za normalnim životom. Svirao je svoju ofucanu gitaru kako bi zaradio za hranu i drogu, a zatim bi spavao u napuštenim hodnicima i podrumima zgrada. U tako beznadežnom psihičkom i fizičkom stanju ovaj mladić nailazi na povređenog uličnog mačora i odlučuje da ga izleči uprkos tome što ni sam nema krov nad glavom niti novca za veterinara. Mačora je nazvao Bob i negovao ga kako je znao i umeo.

Iako se mačoru snaga vraćala veoma sporo, Džejms nije odustajao i Bob je konačno ozdravio. Privremeni staratelj, kako je sebe Džejms u tom trenutku video, je bio spreman na to da će Bob otići svojim putem čim ojača međutim desilo se nešto neočekivano. Bob se više nije odvojao od njega. Gde god bi Džejms krenuo, Bob bi išao sa njim pa su ubzo postali nerazdvojni.

Džejms i ulični mačak Bob

Uz pomoć novog vernog prijatelja kome je pružio ljubav i negu u najvažnijem trenutku, Džejmsu se počela vraćati i volja za normalnim životom. Kao što to obično biva, potvrdilo se da su najbogatiji upravo oni koji najviše daju. Džejms i Bob polako postaju poznati širom grada i prolaze kroz razne avanture zajedno, a ulični muzikant sa sve vedrijim pogledom na svet oko sebe počinje da piše o svemu tome. Knjiga sadrži zajedničke anegdote uličnog londonskog muzičara i njegovog mačka, ali i autorova ozbiljna razmišljanja, unutrašnje borbe, strahove, optimizam i pesimizam koji se vrtoglavo smenjuju.

Jednostavan i iskren stil autora ubrzo nailaze na izdavača koji prepoznaje kvalitete i potencijal ove knjige. U sledećem trenutku, kao u nekom filmu, dvojica nerazdvojnih drugara su gostuju u brojnim medijima prenoseći svoju životnu priču i pozitivnu energiju čitaocima i gledaocima.

Knjiga je postigla izuzetan uspeh kod publike, osvojila više nagrada, doživela nekoliko izdanja, pa čak i nastavak. Postoji i skraćena verzija za decu iz koje su izuzeti detalji koji nisu adekvatni za najmlađe. Povrh svega, "Ulični mačor Bob" je već prevedana na nekoliko jezika!

Ukoliko pročitate utiske čitalaca na sajtu Amazon, videćete da je svima zajedničko da su uživali u jednoj naizgled običnoj, a opet sasvim posebnoj životnoj priči. Priči koja potvrđuje ono što duboko u sebi vrlo dobro znamo: da su svakome neophodni ljubav i prijateljstvo. I da uz prijatelje koji nas vole možemo prevazići i naizgled nepremostive prepreke.

Ova knjiga takođe naglašava ogromnu vrednost i potencijal koji životinje imaju u raznim vrstama terapije, ali i nedostatke postojećih institucija koje se bave brigom o beskućnicima i ovisnicima. U najvećem broju slučajeva potencijalnim korisnicima usluga ovih službi se ne dozvoljava korišćenje pomoći u prisustvu njihovih životinja koje su im
često jedino što imaju u životu.

Danas Džejms Bouven kao uspešan pisac i odgovoran član društva daje deo sredstava od prodaje svake knjige za brigu o životinjama u azilu "Plavi krst" (Blue Cross).

Ostaje da se nadamo da će se i u našoj zemlji naći izdavač koji bi prepoznao vrednost ove dragocene autobiografske priče o prijateljstvu čoveka i životinje koja pobeđuje sve.

Pogledajte fotografije dvojice nerazdvojnih prijatelja Džejmsa i mačka Boba, i napišite nam svoje utiske u komentarima :)


Korisni linkovi:
Facebook stranica James Bowen & Street Cat Bob
Twitter nalog Džejmsa i Boba: @StreetCatBob
Amazon online prodavnica knjiga (gde možete kupiti knjigu i pročitati utiske čitalaca)

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121