Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / 10 zanimljivosti o tek rođenim mačićima
Tuesday, 16 May 2017 14:22

10 zanimljivosti o tek rođenim mačićima

  • Print

Čim se rode, mačići imaju određene, specifične uslove koji su im potrebni da rastu i razviju se u odrasle, zdrave i socijalizovane mačke.

 

Evo nekoliko činjenica koje vredi znati o malim mačićima:

Kada se rode, mačići imaju 85-110g telesne težine.

Uz pravilnu ishranu i varenje, mačići u početku uvećavaju svoju težinu oko 100grama nedeljno, što znači da sa mesec dana trebaju imati skoro pola kilograma. Mačići treba da nastave sa uvećavanjem težine, tempom od oko pola kilograma mesečno sve do uzrasta od 6 meseci.

Od majke dobijaju kolostrum, specijalno mleko koje jača imunitet

U prvih par dana nakon rođenja, mačići od majke dobijaju kolostrum, koji sadrži životno važna antitela za odbranu od bolesti. Bez kolostruma mačići neće moći da razviju zdrav imuni sistem i biće podložni raznim infekcijama.

Ako novorođeni mačići iz nekog razloga ne mogu dobiti mleko od majke, preporučuje se zamensko mleko koje nadomešćuje potrebne supstance za početak razvoja.

Mleko za mačiće Royal Canin

Mačići nemaju sposobnost termoregulacije

Malim mačićima je neophodan izvor toplote u prvih nekoliko nedelja života. Grejanje može obezbediti majčino prisustvo ili veštački izvor toplote poput termosa/flaše sa toplom (NE vrućom) vodom. Najbolja sobna temperatura za novorođene mačiće je oko 30 stepeni. U slučaju veštačkog izvora toplote, obavezno je omogućiti im prostor da se od njega odmaknu u slučaju pregrevanja.

Mačići se rađaju slepi i gluvi

Mladunci mačke se rađaju sa zatvorenim očima i ušnim kanalima. Oči će im se otvoriti tokom druge nedelje, a ušni kanali će postati prohodni do druge nedelje života. Svi mačići se rađaju sa plavim očima. Konačna boja njihove rožnjače će početi da se primećuje oko  drugog meseca.

Mače u kutiji

Mačići treba da jedu svakih par sati

Ako hranite mačiće na cuclu, oni treba da budu postavljeni sa stomakom nadole (ne na svojim leđima) kako bi se smanjila opasnost od udisanja mleka. Mačići mogu početi da prelaze na čvrstu hranu sa oko mesec dana života. U periodu hranjenja na cuclu, potrebno je nežno masirati njihove stomake (u pravcu od grudi ka repu, kao što bi ih majka lizala). Nežna masaža je potrebna kako bi se stimulisao crevni tranzit i izbacivanje mokraće i fekalija. Ovo je IZUZETNO važno jer zatvor duži od 24h može lako dovesti do uginuća.

Mačići koji ne dobijaju dovoljno hrane mogu imati nedovoljnu količinu šećera u krvi što im direktno ugrožava život. Hipoglikemija je velika opasnost za male mačiće, naročito ako nemaju majku i prehranjuju se zamenskim mlekom.

Mačići ne mogu sami izbacivati otpadne materije

Kao što je već navedeno, kod novorođenih mačića je neophodna stimulacija radi izbacivanja mokraće i stolice. Prirodno, majka mačka liže predeo stomaka i zadnjice svojih mladunaca. Ako mačići nemaju majku, vi morate nežno masirati ovaj predeo njihovog tela toplom i vlažnom krpicom/vatom.

Dva mačeta

Mlečni zubi mačića počinju da se pojavljuju sa 3 nedelje

Sa 3-4 meseca starosti mačićima će početi da ispadaju mlečni zubi, počevši od sekutića. Sa 6 meseci mačići će imati sve trajne zube. Ako ih ne budete videli kada ispadnu - ne brinite - mače će ih verovatno progutati pa izbaciti stolicom, potpuno bezopasno.

Mače u igri

Mačići počinju da se igraju sa mesec dana života

Do druge nedelje života mačići će moći da stoje na nogama, a do treće nedelje će nesigurno hodati. Sa mesec dana će početi da ispoljavaju ono razigrano ponašanje karakteristično za mačiće. Mačići obično nauče osnove ponašanja tokom drugog meseca života. Braća i sestre iz legla jedni drugima stavljaju do znanja gde su granice igre.

Mačići se igraju

Mačići su podložni anemiji zbog buva

Kako im je telo sićušno (i krvi je malo), buve kod malih mačića izazivaju anemiju koja im može ugroziti život. Kako većina preparata protiv buva NE SME biti korišćena na mačkama mlađim od dva meseca, jako je važno obratiti pažnju na odgovarajuće sredstvo. Frontline u spreju se sme nanositi na male mačiće, uz oprez da im ne uđe u oči i usta.

Mače se igra u kutiji

Mačići potpuno prestaju da sisaju sa dva meseca života

Ukoliko imaju majku, ona sama uspešno odvikava svoje mlade od sisanja. I pored toga, važno je da mačići u tom ključnom periodu života budu sa majkom i drugim mačićima iz legla radi odgovarajuće socijalizacije. Kada se mače odvoji od majke i legla prerano, ono ostaje uskraćeno za mnoge važne društvene sposobnosti koje će mu kasnije u životu biti potrebne.

 

Uz malo pažnje, odrastanje mačića pred vašim očima predstavljaće pravo malo čudo - naročito ako ste ih spasili! :)

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121