Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Mačka koja je mleko pretvorila u plastiku
Sunday, 30 July 2017 10:06

Mačka koja je mleko pretvorila u plastiku

 • Print

Kazein koji se danas koristi u pravljenju ukrasa i dodataka za kafu svoju popularnost duguje mački koja se igrala u laboratoriji.

Ponekada je teško precizno odrediti ko je zaslužan za naučno otkriće - ali je retko da zasluge idu na konto kućnog ljubimica nekog naučnika. 

Sa mlekom možete svašta, sipati ga u ovsenu kašu, čaj, umutiti ga u šejk, fermoentirati ga u jogurt ili sir, i još mnogo toga. Ali da li ste znali da možete mleko pretvoriti u plastiku? Zahvaljujući kazeinu - glavnom proteinu koji se nalazi u mleku (tj. grupi sličnih proteina) - koji su zaslužni za belu boju i čije ime potiče od latinske reči za sir - caseus.

Nejestiva upotreba kazeina datira još iz vremna Starog Egipta, gde je korišćen kao fiksator u bojama korišćenim za slikanje murala, a takođe i u lepku. Ipak, njegova upotreba u čvrstoj plastici nije počela sve do kraja 19. veka, kada je uspešni nemački štampar, Vilhelm Kriše (Krische) počeo da tražirešenje za brisanje tabli za pisanje u školama, jer je papir u to vreme bio preskup.  U isto vreme, bavarski hemičar Adolf Spitteler je eksperimentisao sa korišćenjem formaldehida koji bi mleko pretvorio u čvrst materijal, koji bi mogao da se seče ili oblikuje po želji.

Glavna zasluga za otkriće ipak ide Spittelerovoj mački. Priča kaže da je jedne noći mačka u laboratoriji oborila flašicu formaldehida, koji je sa stola kapljao u mačju činiju sa mlekom. Ujutru je naučnik otkrio da je formaldehid zgusnuo mleko u čvrst materijal nalik rogovima, što ga je podstaklo na dalja istraživanja i razvoj. Kada su njihovi "recepti" usavršeni, Kriše i Spiteler su osnovali prvu kompaniju koja je industrijski pravila kazeinsku plastiku - Vereinigte Gummiware Fabriken – i registrovali patent za svoj novi materijal 1899. godine. Proizvođači raznih predmeta širom Evrope su ubrzo prihvatili novu vrstu plastike.

Mački dajte jogurt umesto mleka

Ponekada opisivana kao "najlepša vrsta plastike": dugmad, kopče, igle za pletenje, nakit, olovke, posude i još mnogo toga su ubrzo pravljeni od čvrstog kazeina. Za one koji prate modu, lako je farban u dugine boje, uključujući i egzotične šare i šablone.

Najveću popularnost kazeinska plastika imala je dvadesetih i tridesetih godina XX veka, posebno za pravljenje dugmadi, jer je mogla da izdrži toplotu pegli bolje od drugih materijala koji su tada bili dostupni. Kasnije, sa pojavom novih materijala lakših za proizvodnju nakon Drugog svetskog rata, poput poliestera, kazein odlazi u drugi plan... 

Danas se ovaj materijal koristi u lepkovima i premazima, najčešće za papir i karton, a ima i umetničke primene u bojama i fotografskim emulzijama.

Anke Domaske, modna kreatorka iz Nemačke, je čak razvila tehniku za pravljenje svilenkaste tkanine na bazi kazeina iz mleka u prahu, koja se zove QMilch. Kako je neotrovan, kazein se najčešćekoristi u prehrambenoj industriji, kao "belilo" za kafu (coffee creamer) ili kao punilac za farmaceutske tablete. Kazein se takođe koristi za zgušnjavanje tečnosti, da hrani doda teksturu ili da poveća proteinski sastav hrane. Ako vam se čini da industrijski sir ponekad ima ukus plastike, i to je zbog kazeina.

 

Kao što vidite, uopšte nije loše što mačke vole da obaraju stvari sa stola!

 

Za kraj, ne zaboravite da iako većina mačaka voli mleko, veliki procenat njih nije u stanju da ga pravilno vari. Zbog toga, ako želite da svojoj ljubimici dajete da pije njen omiljen mlečni proizvod - neka to bude jogurt! :)

 

Korisni linkovi:
QMilch - tkanina od mleka
Chemistry World

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121